top of page
Търсене

Черният хайвер от есетра


Черният хайвер от есетра е сред най-скъпите и редки видове хайвер, тъй като есетрите достигат полова зрялост след 10-15 години и трябва да бъдат убити, за да се извлече икрата им. Затова производството на черен хайвер от есетра е строго регулирано и лицензирано от международни организации като CITES. В България има няколко ферми за развъждане на есетрови риби, които произвеждат черен хайвер от есетра по екологичен и устойчив начин.

Той има висока хранителна стойност и полезни свойства за здравето. Някои от здравните ползи от консумацията на черен хайвер от есетра са:

  • Подобрява сърдечно-съдовата система, тъй като съдържа омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от инсулт, инфаркт и атеросклероза.

  • Забавя процесите на стареене, тъй като съдържа антиоксиданти като селен и витамин Е, които предпазват клетките от оксидативен стрес.

  • Подпомага имунната система, тъй като съдържа витамин B12, който участва в производството на антитела и борбата с инфекции.

  • Повишава психичното здраве и настроението, тъй като съдържа аминокиселини, които регулират нивата на серотонин и допамин в мозъка.

Черният хайвер от есетра е деликатес, който заслужава да бъде сервиран с внимание и уважение.

Как да различа качествения черен хайвер от есетра?

Черният хайвер от есетра е деликатесен продукт, който се отличава със своя изискан вкус, аромат и ползи за здравето. Ето няколко съвета за това как да разпознаете качествения черен хайвер от есетра:

  • Обърнете внимание на цвета и размера на зърната. Колкото по-светло и по-едро е зърното, толкова по-висока е хранителната стойност и по-високо е качеството на хайвера. Черният хайвер от есетра може да има различни нюанси, като сив, кафяв, зелен или черен, но не трябва да бъде твърде тъмен или блед.

  • Обърнете внимание на текстурата и консистенцията на зърната. Те трябва да бъдат цели, плътни и еластични, без да се разпадат или да се лепят. Когато ги пробвате, те трябва да изпускат своя ароматен сок в устата ви, без да оставят горчив или металичен привкус.

  • Обърнете внимание на цената на хайвера. Черният хайвер от есетра е сред най-скъпите и редки видове хайвер, тъй като есетрите достигат полова зрялост след 10-15 години и трябва да бъдат убити, за да се извлече икрата им. Затова производството на черен хайвер от есетра е строго регулирано и лицензирано от международни организации като CITES1. Ако намерите хайвер, който е твърде евтин или с подозрително ниска цена, вероятно той не е автентичен или е от ниско качество.


732 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page